Onze wijnen

rouana 23
 
Wijnliefhebbers weten al lang dat wijn gaat leven door ervan te genieten met al onze zintuigen. Het oog drinkt mee en de neus, het gehemelte en de tong worden ondergedompeld in de wonderbaarlijke wereld van aroma’s. En dat de juiste wijn een maaltijd gastronomisch voltooit staat vandaag de dag buiten kijf. Toch blijkt dat het zoeken en vinden van een passende wijn voor menig wijnliefhebber een spannende opgave is. Met de wijnen van Rouana brengen wij u alvast daar waar het  ‘Grote Genieten’ kan beginnen. Niet alleen als solisten in een glas, maar ook als verrukkelijke begeleiders van veel kostelijkheden. Het eten wordt een delicatesse en de wijnen zijn smaakvolle openbaringen. Dit alles dankzij een doorlopende kwaliteitscontrole van wijngaard tot in de fles. Onze wijnen behoren tot de categorie ‘persoonlijkheden met karakter’ en zijn stuk voor stuk visitekaartjes voor de herkomstbenaming WINE OF ORIGIN STELLENBOSCH.

 

  ROUANA Chenin Blanc 2017

wijn 02

  Jonge Hugenoot met een fynbos karakter

Deze cultivar werd aangeplant door nazaten van de Franse Hugenoten die zich eind 17e eeuw aan de Kaap vestigden. In het Afrikaans veranderde de naam chenin in 'steen'. De druiven van Rouana Chenin Blanc zijn handgeplukt. Een deel van de zacht geperste oogst onderging een ‘overnight skin contact’ om fruitaroma’s uit de schillen te onttrekken.
Pas na de débourbage werd de koele, heldere most langzaam gefermenteerd bij zo’n 12-14 ºC.
De strogele wijn met bleekgroene glans heeft een fris bouquet van vers tropisch fruit, peer, gedroogde abrikoos en zoete meloen. Aangename zuren, die in het gehemelte worden opgevangen, verlengen de subtiele smaken van het fruit. Deze zuurgraad geeft de wijn pit en vitaliteit. De wijn is doelbewust gemaakt om binnen twee jaar na oogsttijd te consumeren.

  Serveertip

Gekoeld serveren. Door de droge en makkelijke drinkstijl is deze wijn bijzonder geschikt als aperitief.
Als begeleider van vis- en schaaldieren, gevogelte, romige pasta’s, asperges, maaltijdsalades en gerechten uit de Aziatische keuken is de Rouana Chenin Blanc 2017 ook een heel goede partij.

  Fiche technique, 750 ml

Vintage : 2017
Region : Stellenbosch
Grapes : Chenin Blanc 100 %
Analysis
Alcohol : 13,77 %
Residual Sugar : 4,77 g/l
Total Acidity : 5,53 g/l
pH : 3,47

 

 ROUANA Pinotage 2015

wijn 03
 

  Eigenzinnige springbok met een zachte bite

Het blauwe druivenras pinotage is de nationale trots van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw en is in 1925 voor het eerst ontwikkeld door professor A.I. Perold die pinot noir met hermitage (alias cinsault) kruiste. Alhoewel pinotage niet de gemakkelijkste druif is om mee te werken is het terroir van de wijnafdeling Stellenbosch-Simonsberg bijzonder geschikt om van pinotage prachtige cépagewijn te maken. De stokken worden rigoureus teruggesnoeid, zodat de druiven sneller en volledig kunnen rijpen. Hierdoor wordt de smaak intensiever, verloopt de fermentatie vlugger en is de wijn veel eerder opdronk.
De druiven voor de Rouana Pinotage 2015 zijn met de hand geplukt. De wijn heeft een heldere, granaatrode kleur die na verloop van tijd overgaat in steenrood. Vanwege de houtvrije ontwikkeling blijft het mooie fruit van de pinotage behouden. In de geur zijn tonen van frambozen en bessen waar te nemen die in de smaak worden aangevuld met, pruimen, een vleugje kruiden en nobele tannines. De wijn heeft een soepele, smaakvolle afdronk. Deze ‘medium to full-bodied’ fruitige droge wijn is nu op dronk maar wordt door verdere veroudering steeds beter. Na oogsttijd kan deze wijn in de kelder zeker 5-8 jaar bewaard worden. Uw geduld wordt dan rijkelijk beloond met een lange aromatische afdronk.

  Serveertip

Licht gekoeld past de wijn uitstekend bij gerechten die door hun eenvoud een bepaalde verfijning vertonen zoals, bobotie, stoofschotels, stampotten, paddestoelen, pizza, ratatouille, goulash, varkensgebraad, geroosterd (bbq)vlees, droge worst, lamsrack, eend en gans.

  Fiche technique, 750 ml

Vintage : 2015
Region : Stellenbosch
Grapes : Pinotage 100 %
Analysis
Alcohol : 14,03 %
Residual Sugar : 2,04 g/l
Total Acidity : 5,43 g/l
pH : 3,64

 

  ROUANA Shiraz 2014

wijn 01
 

  Een casanova pur sang

Van alle druivensoorten staat de shiraz op de eerste plaats van de hitlijst van de Kaapse wijnen en wordt de druif in de wijnwereld bejubeld vanwege zijn Franse elegantie op Zuid-Afrikaanse bodem. De Rouana Shiraz 2014 is gemaakt van handgeplukte druiven die afkomstig zijn van de beste en virusvrije shiraz klonen. De druiven van deze klonen rijpen eerder, bevatten meer suiker en hebben een overvloed aan kleur en aroma’s.
De wijn geeft een dieprobijn rode kleur in het glas. Intense aroma’s van bessenfruit met een hint van zwarte peper, fijne vanille en gerookt eiken komen in de geur en smaak naar voren. In de mond is de wijn soepel ondanks de aanwezigheid van tannine. De wijn is vijftien maanden op hout gerijpt (56 % Frans en 44 % Amerikaans wit eiken). Het is een ‘full-bodied’ rode wijn, buitengewoon harmonieus en van een opperste elegantie.
Rouana Shiraz 2014 is nu opdronk, maar talmt in zijn ontwikkeling en kan lang in de kelder bewaard worden (zeker 8 jaar). Bij rijping komt zijn karakter nog meer tot ontplooiing en ontwikkelen zich aroma’s van gekonfijte vruchten, pitten van steenvruchten en zoethout.

  Serveertip

Serveer op kamertemperatuur. Deze appetijtelijke wijn nodigt uit om lekker van te genieten bij het vuur van de open haard met daarbij een plankje stevige en pittige kazen.
Ook aan tafel bij fijne vleesschotels, wild, truffels of gekruide gerechten past hij uitstekend als zijn vurige gloed wedijvert met de flonkering van geslepen kristal.

  Fiche technique, 750 ml

Vintage : 2014
Region : Stellenbosch
Grapes : Shiraz 100 %
Analysis
Alcohol : 14,56 %
Residual Sugar : 3,02 g/l
Total Acidity : 5,25 g/l
pH : 3,69

wijnproef